Bouw van 119 sociale huurwoningen in Schuytgraaf van start

Geplaatst op

Woningcorporaties Portaal, Vivare en ontwikkelende bouwer Trebbe hebben donderdag het startsein gegeven voor de bouw van 119 sociale huurwoningen in een nieuwe buurt in Schuytgraaf: het Schuytskwartier.

Woningcorporatie Portaal laat in totaal 78 woningen bouwen: 37 eengezinswoningen en 41 appartementen. Vivare bouwt er 41 woningen: 13 eengezinswoningen en 28 appartementen. De woningen zijn voor verschillende doelgroepen, zo zijn er bijvoorbeeld portiekwoningen voor starters en zogenaamde levensloopgeschikte woningen voor oudere mensen. 

Paul Smeulders, wethouder in Arnhem: “Er is in Arnhem ontzettend veel behoefte aan woningen, zeker ook aan sociale huurwoningen. Eigenlijk hebben we de laatste jaren gewoon te weinig sociale woningen gebouwd. Bij de laatste bouwplekken in de wijk kijken we dan ook zeker naar het toevoegen van sociale huurwoningen, en we zijn heel blij met dit mooie project.” Sander Heinsman, bestuurder van Portaal: “Het bouwtempo moet flink omhoog willen we de woonvisie van de gemeente realiseren. Het helpt enorm als we met elkaar goed samenwerken. Dat lukt hier in Schuytgraaf heel goed. In dit deel van de wijk realiseren we een gemeenschap waarin zowel sociale huur als koop in goede verhouding tot elkaar staan. Wat ik mooi vind is dat we hier straks jongeren, de groep die het moeilijkste tot de woningmarkt toetreedt, met de portiekwoningen een kans bieden om een eerste stap te maken.

Samen bouwen

Bijzonder aan dit project is dat de woningcorporaties samen bouwen alsof het één bouwproject is. Dus met één bouwer en één bouwplaats. Deze manier van werken scheelt tijd en geld. Zo zijn voorbereidende onderzoeken in één keer uitgevoerd en ook alle overleggen met de gemeente en bouwer hoeft maar één keer.  Wouter Müller, manager Portfolio en Beleid van Vivare: “Door samen te bouwen gaat alles in de uitvoering een stuk efficiënter. Dat scheelt niet alleen tijd en geld, we leren ook veel van elkaar. Zo hebben wij nog eens naar het ontwerp gekeken en een vaste trap opgenomen in de eengezinswoningen. En de portiekwoningen van Portaal, speciaal voor starters, is een goed idee voor onze andere projecten.”

Natuur, milieu & sociaal

De nieuwe woningen zijn straks aangesloten op stadsverwarming. Met bijenstenen, geveltuintjes, groene daken en een gemeenschappelijke tuin is er aandacht voor natuur en milieu. En er komen gemeenschappelijke ontmoetingsruimten voor meer sociale verbinding tussen de huurders.

Hein Trebbe jr., directeur bij Trebbe: “Samen loopt als een rode draad door dit plan heen. Dat zie je terug in de fijne ketensamenwerking die we hier hebben met Portaal en de nieuwe samenwerking met Vivare. Ik ben er ook trots op dat we hier met aandacht voor de aarde, maatschappij en mens een prettige leefomgeving realiseren, waar mensen nu maar ook over 100 jaar nog willen wonen. Op naar een fijne bouwtijd.”

240912 Schuytgraaf veld N impressie Vivare

Impressie woningen Vivare in Schuytskwartier (opZoom architecten)

Deel dit nieuws

Overig nieuws