Energietransitie

De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie naar duurzame energie. Voor Vivare betekent dit dat we ons richten op het aardgasloos maken van onze woningen.

Vivare heeft ongeveer 2200 woningen met een E, F of G energielabel. We zijn bezig om deze woningen zo snel mogelijk te verbeteren. We willen voor deze woningen minimaal een label D. Veel woningen die we hebben verbeterd hebben zelfs een B label gekregen. In uiterlijk 2028 willen we geen woningen meer hebben met een E, F of G label.

Bij het plannen van onderhoud kijken we gelijk hoe we de woning beter kunnen isoleren. Want een goed geïsoleerde woning kunnen we duurzaam verwarmen (via het warmtenet of met elektrische warmtepompen).

Zonnepanelen zijn ook een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Wilt u hier meer over weten? Bekijkt u dan onze pagina over ons zonnepanelenbeleid hier.

Via de energietransitie verlagen we de energielasten van onze huurders en dragen we bij aan een toekomstbestendige leefomgeving.

Circulariteit

Circulair bouwen en onderhouden betekent dat we materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Veel bouwmaterialen zoals glas, hout en dakpannen zijn te waardevol om zomaar weg te gooien. Deze geven we een tweede leven en gebruiken we in nieuwe producten. Ook willen we meer natuurlijke materialen gebruiken. Zo besparen we grondstoffen, energie en geld. Dit is beter voor het milieu.

Ook bij nieuwbouw wordt circulariteit steeds belangrijker. Een mooi voorbeeld is de bouw van 148 flexwoningen op het Merwedeterrein in Arnhem. Deze woningen zijn bijna helemaal van hout, zijn gasvrij, hebben minimaal energielabel A++ en voldoen aan de eisen van BENG (bijna energie neutraal gebouw). Deze woningen worden in 2024 opgeleverd.

Klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit

Duurzaamheid gaat ook over klimaatadaptatie: het aanpassen van onze woonomgeving aan de gevolgen van klimaatveranderingen. Denk hierbij aan het voorkomen van hittestress en wateroverlast. Het gaat ook over biodiversiteit: de verschillende planten, bomen en dieren in een bepaald gebied.

Ons doel is om tuinen en de woonomgeving voor huurders verder te vergroenen. Hiervoor zoeken we de samenwerking met onze huurders en de gemeenten. Bij onze projecten kijken we bijvoorbeeld altijd of het mogelijk is om het water uit regenpijpen op eigen terrein of in de omgeving weg te laten lopen. Zo is er minder risico op wateroverlast (door overlopende riolen) en verdroging.

Vivare zet zich in voor verschillende activiteiten rondom klimaatadaptatie en biodiversiteit. Zo hebben we onder andere tuinen vergroend in Elst en Duiven, deden we mee aan het TV-programma ‘De groenste straat van Gelderland’ en hebben we regentonnen en vogelhuisjes geplaatst.

Duurzaamheidsprijs

In 2023 eindigde Vivare als vierde in de ranglijst van grote woningcorporaties die in de afgelopen twee jaar de grootste CO2-reductie hebben gerealiseerd. Hiervoor hebben we een duurzaamheidsprijs gekregen!