Succesvolle oplevering historische arbeiderswoningen in 'Rooie Darp', Westervoort

Geplaatst op

Op woensdag 6 december vierden wij de succesvolle oplevering van 6 karakteristieke woningen aan de Vredenburgstraat. Deze woningen maken deel uit van het historische 'Rooie Darp', een uniek stukje Westervoort dat teruggaat tot 1922.

Het 'Rooie Darp' is een belangrijk onderdeel van de lokale geschiedenis en cultuur, gelegen aan de zuidzijde van de Klapstraat. Het bestond oorspronkelijk uit een rij arbeiderswoningen en het uit 1440 daterende 'Huis Vredenburg', een historisch gebouw met een rijke geschiedenis. Bewoners verbouwden in die tijd hun eigen groenten en aan de woningen zaten dierenverblijven waar men varkens en/of kippen hield.

Wij hebben van januari 2023 tot juli 2023 met zorg en aandacht gewerkt aan de nieuwbouw van deze woningen, met als doel de cultuurhistorie te behouden. De woningen zijn zoveel als mogelijk teruggebouwd naar hun oorspronkelijke stedenbouwkundige en architectonische vorm, met oog voor detail en behoud van historische kenmerken. Zo is het kenmerkende rode dak behouden evenals rijke metselwerk details. Ook de kleurstelling van de woningen is gebaseerd op het oorspronkelijke kleurpalet uit de jaren '20, met oranjerode bakstenen, Gelders luikengeel voor de kozijnen en monumentaal Veluws groen voor de deuren.

Er zijn twee kleine eengezinswoningen gebouwd en 4 levensloopgeschikte woningen. De levensloopgeschikte woningen hebben op de begane grond – daar waar vroeger het dierenverblijf zat - een aanbouw met slaap- en badkamer.

De woningen voldoen aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid. De woningen zijn bijna energieneutraal en zijn voorzien van de modernste technische installaties, zoals een warmtepomp en drie rode zonnepanelen die passen bij de rode dakpannen.

Aan de voorkant van de woningen zijn beugenhagen geplant, wat ook aansluit bij het karakter van het naastgelegen 'Huis Vredenburg' en de beukenhagen in het veld.

Het opleverfeest vond plaats op woensdag 6 december bij 'Huis Vredenburg' en werd bijgewoond door betrokkenen, waaronder vertegenwoordigers van Vivare, lokale experts, gemeente, bewoners en omwonenden.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

Bouw 83 nieuwe woningen in Velp

Ontwikkelaar Rudius Vastgoed en Vivare hebben gisteren hun handtekening gezet onder een intentieovereenkomst voor het bouwen van 83 sociale huurwoningen in Velp.
Lees meer

Tuinvrijwilligers Arnhem Gezocht

MVT (Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp) Arnhem helpt Arnhemse inwoners met hulp voor de tuin. Zij doen dat in opdracht van en met subsidie van de gemeente Arnhem.
Lees meer

Nieuwe schoonmaakbedrijven voor woongebouwen Vivare

Per 1 juli 2024 starten er 2 nieuwe bedrijven voor de schoonmaak en glasbewassing van de woongebouwen van Vivare. We nemen afscheid van Asito, die nu zowel de schoonmaak als de glasbewassing doet.     
Lees meer