Geplaatst op

Een rekening die blijft liggen. Geldstress. Of niet weten waar te beginnen met hulp zoeken. Het kan iedereen overkomen. Gelukkig is er Geldfit. Wie hen belt of chat, krijgt iemand te spreken die echt luistert en meedenkt over wat nodig is. 

Zoals Thomas, die werkt in het belteam. Hij spreekt dagelijks met mensen die met geldzorgen zitten. Jong of oud, met kleine of grote vragen. “Er is geen oordeel,” vertelt hij. “Het belangrijkste is dat vragen worden beantwoord en iemand zich na het gesprek rustiger voelt. Alles wat wordt gezegd, blijft tussen ons. Sterker nog: als iemand anoniem wil blijven, dan kan dat bij Geldfit.” 

Allerlei soorten vragen
Er wordt weleens gedacht dat een vraag te klein is om te bellen of te chatten. Maar volgens Thomas is dat juist niet zo. “Een kleine vraag nu, kan voorkomen dat het later een groot probleem wordt. En soms lijkt iets klein, maar zit er meer achter. Dan helpt het als iemand even meekijkt.” 

Mensen nemen contact op met heel verschillende vragen: over toeslagen, schulden, studiefinanciering of een ingewikkelde brief. Of omdat ze door ziekte tijdelijk minder inkomen hebben. “Ook als het om maar één rekening gaat, bijvoorbeeld van de woningcorporatie, denken we mee. De ene keer is een luisterend oor genoeg. De andere keer geven we tips of schakelen we iemand in de buurt in, zoals een vrijwilliger van SchuldHulpMaatje of Humanitas. Net wat iemand wil en nodig heeft.” 

Persoonlijk en zonder oordeel
Wie contact opneemt, krijgt steeds dezelfde contactpersoon. Dat voelt vertrouwd. “Ik blijf bereikbaar. En als het kan, zet ik hulp meteen in gang. Wanneer het langer duurt maken we afspraken over hoe we in contact blijven. Zo zorgen we er samen voor dat er ook echt een oplossing komt.” 

Soms is de hulp heel concreet, soms is het een eerste stap in een langere weg. Zoals bij een anderstalige huurder die dreigde vast te lopen. “We hielpen hem om met zijn verhuurder in gesprek te gaan, iets wat hij zelf lastig vond. Omdat ik contactpersoon bleef, was het voor hem een stuk makkelijker.” 

Schaamte is vaak een drempel om te bellen, weet Thomas. “Begrijpelijk, maar niet nodig. Geldzorgen kunnen iedereen overkomen. Zeker in dure maanden zoals de winter. We luisteren zonder oordeel. En degene die belt, bepaalt zelf wat hij of zij vertelt.” 

Gewoon doen
Tot slot heeft Thomas een advies voor wie twijfelt: “Neem contact op. U hoeft het niet alleen te doen. U krijgt altijd een frisse blik, zonder verplichtingen. We denken met u mee. Samen komen we verder. Ook als er nog geen problemen zijn. Zo kunnen we op tijd meedenken voordat er grotere zorgen ontstaan.” 

Meer weten? Ga naar: geldfit.nl

Deel dit nieuws

Overig nieuws

‘Ik voel me hier welkom, als mens’ – het verhaal van Waleed

Na jaren van onzekerheid en onderdrukking, heeft Waleed eindelijk rust gevonden in Arnhem Hij woont sinds kort in een eigen woning in MerWijde (Presikhaaf, Arnhem). Na bijna drie jaar in asielzoekerscentra in Ter Apel, Budel, Goes en Arnhem, voelt hij zich voor het eerst echt thuis. “Ik voel me hier welkom, je mag hier meepraten. Burgemeester Marcouch ziet mij gewoon als een mens.”
Lees meer