‘Ik voel me hier welkom, als mens’ – het verhaal van Waleed
Na jaren van onzekerheid en onderdrukking, heeft Waleed eindelijk rust gevonden in Arnhem
Hij woont sinds kort in een eigen woning in MerWijde (Presikhaaf, Arnhem). Na bijna drie jaar in asielzoekerscentra in Ter Apel, Budel, Goes en Arnhem, voelt hij zich voor het eerst echt thuis. “Ik voel me hier welkom, je mag hier meepraten. Burgemeester Marcouch ziet mij gewoon als een mens.”
Van Jemen naar vrijheid
Waleed (41) is geboren in Jemen. Op zijn 18e vertrok hij naar Saoedi-Arabië, op zoek naar kansen die hij in zijn geboorteland niet had. Zijn ouders bleven in Jemen en heeft hij sinds die tijd niet meer gezien. Hij studeerde, werkte als digital marketing specialist en stichtte in Saoedi-Arabië een gezin met vijf kinderen. Toch omschrijft hij zijn leven daar als ‘de hel’. “Je wordt op alles gecontroleerd, er is geen vrijheid, geen hoop.” Om politieke redenen is hij in 2022 gevlucht naar Nederland. Terugkeren naar Jemen was geen optie. Het is daar voor Walid niet veilig.
Zijn gezin leeft nog in Saoedi-Arabië, zonder officiële status. De kinderen gaan niet meer naar school en er is geen toegang tot medische zorg. “Maar het is altijd nog beter dan terug naar Jemen. Onze enige kans is gezinshereniging in Nederland.”
Dankbaar en betrokken
Waleed is dankbaar dat hij nu een verblijfsvergunning heeft en in MerWijde mag wonen. Hij werkt weer in zijn vakgebied als digital marketing specialist. “Ik betaal mijn eigen huur en boodschappen. Dat maakt me trots.”
Zijn betrokkenheid is groot. In de AZC’s gaf hij taalles, kookte hij voor ouderen en deed hij vrijwilligerswerk. Ook deed hij mee aan het Arnhemse Buddy to Buddy-project, waaruit vriendschappen voor het leven zijn ontstaan. “Mijn buddies lieten mij Nederland zien, hielpen met de verhuizing en gaven tips over energie en geld.”
Leren en delen
Hoewel hij nog Nederlands leert – inmiddels al acht maanden – praat hij deels in het Nederlands en deels in het Engels. Ook zijn kinderen volgen online Nederlandse lessen en kijken Nederlandse series. Hij hoopt dat ze straks voorbereid zijn om hier een nieuw leven te beginnen.
Waleed doet actief mee in de buurt. Hij leerde via de app Area of People over hoe de dingen hier gaan. Bijvoorbeeld afval scheiden. “Mensen helpen elkaar hier, ook de Nederlanders. Ze respecteren ons.”
Een samenleving met ruimte voor iedereen
Hoe zal het samenleven in Merwijde gaan met mensen van zoveel verschillende culturen? “Ik dacht eerst dat het raar zou zijn, al die verschillende culturen bij elkaar. Maar hier is vrijheid van meningsuiting en respect voor elkaar. Dat is de basis.” Waleed is onder de indruk van de menselijkheid in Nederland. “Mensen zijn eerlijk. Ze zeggen het als iets niet goed is. Daar leer ik van.”
Een toekomst met zijn gezin
Zijn grootste droom? “Mijn kinderen een kans geven op een beter leven. En zelf iets goeds doen voor de samenleving. Ik weet veel van AI, maar ik help ook graag bij evenementen of gewoon met schoonmaken. Wat maar nodig is.”
Waar hij het liefst zou wonen in Nederland met zijn gezin? Daar hoeft hij niet over na te denken. “Arnhem. Hier voel ik me welkom.”