Geplaatst op

Hét gezicht van Vivare in Presikhaaf: Marc. Eén van onze wijkbeheerders. Maar wat doet een wijkbeheerder allemaal? De hoogste tijd om het hem te vragen.

Achter elke voordeur zit een verhaal
Marc begint: “Iedere werkdag ben ik in de wijk te vinden. Ik kijk of de buurt schoon, heel en veilig is. Soms is dat niet zo. Bijvoorbeeld doordat de hal in een flat vol staat met spullen, wat voor brandgevaar kan zorgen. Of vanwege overlast of vervuiling. Dan kom ik in actie. Dat kan zijn door huurders aan te spreken. Maar ook door een luisterend oor te bieden. Want vaak speelt er meer.” 

Van de buitenkant zie je soms een onverzorgde tuin, een vervuilde woning of een overvolle brievenbus. Maar daar zit meestal een verhaal achter. Sommige huurders weten niet waar ze moeten beginnen, of hebben extra hulp nodig. “In zulke gevallen bied ik ondersteuning. Dat doe ik niet alleen. Ik heb goed contact met andere organisaties, zoals de gemeente, bijvoorbeeld met de wijkcoach. Zo zorgen we samen dat bewoners de hulp krijgen die ze willen of nodig hebben.

Geen dag is hetzelfde
“Naast dat ik zelf goed op de wijk let, komen huurders ook vaak naar mij toe. Met allerlei verschillende vragen en meldingen. Juist die afwisseling maakt mijn werk zo leuk, maar ook uitdagend. Een vraag over een reparatie bijvoorbeeld, die kan ik niet beantwoorden. Gelukkig hebben we een goed team bij Wooncontact. Als ik niets kan doen, verwijs ik iemand daarheen. Zo komt een huurder direct bij de juiste medewerker terecht. Maar als ik wél iets kan betekenen, dan doe ik dat. 

Laatst had een mevrouw een rioollucht in huis. Om dat op te lossen moest er iets gebeuren bij de buren, maar die spraken alleen Spaans. Daardoor was het lastig om een afspraak te maken. Laat ik nou net een beetje Spaans spreken. Binnen een week was het geregeld. Dat is het mooiste van mijn werk.” 

Samen maken we de buurt
Marc is vooral trots op wat hij samen met bewoners bereikt. “Zo is er een vaste groep vrijwilligers die al anderhalf jaar twee keer per maand zwerfafval opruimt. Fantastisch om te zien hoeveel verschil dat maakt voor de buurt. En een ander mooi project: we maken van drie grote achtertuinen één gezamenlijke binnentuin. De bewoners konden de tuinen door omstandigheden niet meer onderhouden. Nu hebben ook de bovenburen er plezier van. Het levert zoveel meer verbinding op.” 

Het inloopspreekuur: een praatje, melding of gewoon even kennismaken
Marc is niet alleen op straat te vinden, maar ook op het inloopspreekuur. “Iedere dinsdag zit ik van 09:00 tot 12:00 op de Van Nesstraat 98. Huurders kunnen dan binnenlopen met vragen over bijvoorbeeld overlast, de buurt en andere zaken. Of gewoon voor een praatje. Dat is ook helemaal goed.” Benieuwd waar en wanneer de inloopspreekuren zijn. Bekijk het hier: Contact in uw wijk

Een ‘warme’ tip van Marc
Tot slot heeft Marc nog een tip: “De zomer is een tijd van extra meldingen. Mensen zitten lekker buiten, steken de barbecue aan of vieren een feestje in de tuin. Hartstikke gezellig, maar het kan ook voor irritaties zorgen. Mijn advies: blijf in gesprek met elkaar. Zeg het gewoon als iets u stoort, vertel vriendelijk wat het met u doet. Vaak helpt dat al enorm. Levert dit niets op, meld het dan bij ons.” 

Meer informatie over de wijkbeheerders en wat zij doen vindt u hier: Wijkbeheerders Vivare. Heeft u een vraag of ziet u iets in de wijk? Spreek onze wijkbeheerders dan gerust aan.

Deel dit nieuws

Overig nieuws

‘Ik voel me hier welkom, als mens’ – het verhaal van Waleed

Na jaren van onzekerheid en onderdrukking, heeft Waleed eindelijk rust gevonden in Arnhem Hij woont sinds kort in een eigen woning in MerWijde (Presikhaaf, Arnhem). Na bijna drie jaar in asielzoekerscentra in Ter Apel, Budel, Goes en Arnhem, voelt hij zich voor het eerst echt thuis. “Ik voel me hier welkom, je mag hier meepraten. Burgemeester Marcouch ziet mij gewoon als een mens.”
Lees meer